Wat zijn de belangrijkste verzekeringen?

Door je goed te verzekeren kun je eventuele grote onverwachte kosten bij pech of andere zaken voorkomen, bovendien zorg je er daarmee voor dat je in elke situatie goede hulp krijgt. In Nederland zijn een aantal verzekering verplicht, zoals voor een auto en natuurlijk de zorgverzekering. Daarnaast heb je nog veel verzekeringen die niet verplicht zijn, maar die de meeste mensen wel hebben. Wij raden deze verzekeringen dan ook iedereen aan. Hieronder hebben we de belangrijkste verzekeringen op een rijtje gezet, met daarbij een korte uitleg per verzekering.

 

 

Woonhuis- en inboedelverzekering

De spullen in je huis kun je verzekeren met inboedelverzekering. Als je een huis hebt gekocht kan het zelfs zijn dat dit verplicht wordt gesteld door je hypotheekverstrekker. Als je eigenaar bent van een woning moet je ook een woonhuisverzekering afsluiten, vaak is dit ook verplicht wanneer je een hypotheek aangaat. Sluit beide verzekering af bij dezelfde verzekeraar. Deze verzekeringen zijn niet altijd verplicht, wel altijd verstandig.

 

 

Uitvaartverzekering

Met deze verzekering verzeker je jezelf, en vooral je nabestaanden, voor de kosten van je uitvaart. Dit is niet verplicht. Je moet zelf bepalen of je deze verzekering wel of niet wil, je kan er natuurlijk ook geld voor achter de hand houden door te sparen.

 

 

Aansprakelijkheidsverzekering

De aansprakelijkheidsverzekering is voor particulieren niet verplicht. Dit is dan ook niet hetzelfde als de WA voor de auto, wat veel mensen nog weleens denken. De aansprakelijkheidsverzekering vergoedt de schade die je veroorzaakt bij een ander. Een voorbeeld hiervan is wanneer je iets in het huis van een familielid per ongeluk kapot maakt. Deze verzekering kost je slechts enkele euro’s per maand, en vergoed vaak schade tot 1.250.000 euro.

 

 

Autoverzekering

De WA-verzekering voor je auto of ander motorvoertuig is verplicht. Je bent hiermee verzekerd voor schade die je veroorzaakt bij anderen. Je kunt je ook nog verzekeren voor schade aan je eigen voertuig, met een beperkt casco of all-risk verzekering. Dit is echter niet verplicht.

 

 

Fietsverzekering

Ook deze verzekering is niet verplicht, maar kan wel handig zijn als je vaak fietst en deze op onbeveiligde plekken moet neerzetten. Je kunt fiets verzekeren tegen diefstal en schade.

 

 

Rechtsbijstandverzekering

De rechtsbijstandverzekering is niet verplicht. Deze verzekering biedt hulp wanneer je een juridisch conflict hebt. Je kunt je niet verzekeren voor een lopend conflict, dan geldt deze verzekering niet.

 

 

Reisverzekering

Een reisverzekering is niet verplicht maar wel zeer aan te raden. Wanneer je op vakantie gaat kunnen er veel onverwachte dingen gebeuren, en je hebt een heel onaangename vakantie als je hierdoor financiële schade oploopt. Het is bovendien geen dure verzekering.

 

 

Annuleringsverzekering

Deze sluit je vaak samen af met een reisverzekering. Deze verzekering vergoedt de kosten als je onverwachts toch niet op reis kunt gaan. Dit is natuurlijk wel alleen als er een goede reden is dat je niet kunt gaan. Ook deze verzekering is niet verplicht, maar aangezien hij weinig kost raden we dit wel ook altijd aan.

 

 

Huisdierenverzekering

Je kunt je huisdier verzekeren tegen zorgkosten. Wanneer je huisdier per ongeluk iets opeet wat niet de bedoeling is, een ongelukje krijgt of ziek wordt is dat al vervelend genoeg. Met een verzekering heb je dan in elk geval niet ook nog financiële schade. Dit is uiteraard niet verplicht.

 

 

Inkomensverzekering

Het kan iedereen overkomen, je zit zonder werk of wordt ziek. Of je partner valt weg. Allemaal heel vervelend, daarom is het verstandig om je te verzekeren tegen de financiële gevolgen hiervan. Op die manier behoud je toch (deels) je inkomen bij tegenslagen. In sommige gevallen is dit verplicht.

 

 

Levensverzekering

De levensverzekering of overlijdensverzekering keert je nabestaanden een bedrag uit wanneer je overlijdt. Dit is in principe niet verplicht, maar wordt je bij het afsluiten van een hypotheek vaak wel verplicht door de hypotheekverstrekker. Op die manier zijn zij verzekerd dat de hypotheek wordt afgelost, ook als je overlijdt voordat het is afgelost.

 

 

Zorgverzekering

De basis zorgverzekering is voor iedereen in Nederland verplicht. De belangrijkste zorg is hiermee vergoed, zoals huisarts, ziekenhuis en bepaalde medicijnen. Je hebt hier wel te maken met een eigen risico, die je zelf lager of hoger kunt maken. Daarnaast kun je nog aanvullende verzekeringen afsluiten, maar ook dit is uiteraard niet verplicht.