Wat is Ruigoord Amsterdam?

Op bezoek bij Ruigoord

Ruigoord is een creatief dorp binnen de gemeente Amsterdam, gelegen in Houtrakpolder in Noord-Holland. Het is een klein dorp, dat tot de jaren 1880 was een eiland in IJbay, het draaide toen om een polder. Een industriƫle havensfeer omringt dit dorp, dat gedeeltelijk is gesloten door de Amsterdamse haven. Het ligt 8 kilometer ten oosten van Haarlem.

In de jaren zestig wilde de gemeente Amsterdam haar haven uitbreiden en het dorp ontruimen, maar het plan ging niet door. Een groep kunstenaars uit Amsterdam kraakte het verlaten dorp in 1972 en maakte er een kolonie en werd sindsdien een artistieke gemeenschap. De formeel rooms-katholieke stad is sindsdien uitgegroeid tot een kleine bloeiende gemeenschap met een breed scala aan culturele activiteiten, zoals volle maan feesten, festivals en tentoonstellingen.

Kunstenaarsdorp Ruigoord

Het Ruigoods dorp geeft een thuis aan een eeuwenoude traditie waar kunst en leven integreren in een gedeeld experiment. Sinds de jaren 2000 organiseert Ruigoods een jaarlijks poƫziefestival dat gewijd is aan internationale dichters. Vanaf 2003 is er een lonend systeem waar degenen die toewijding tonen aan het behoud van het culturele bolwerk van de gemeenschap prijzen ontvangen. Voorbeelden van trofeehouders zijn een Nederlandse Simon Vinkenoog en drie niet-Nederlandse. De Niet-Duthchs waren Jordan Zinovich, een Canadese schrijver, Ira Cohen, die een Amerikaanse dichter en fotograaf en Eddie Woods, een Amerikaanse dichter en schrijver.

Het dorp Ruigoord heeft de behoeften van kunstenaars gevormd omdat ze zich geen zorgen meer hoeven te maken over verstedelijking. Het heeft een centrale rol gespeeld in de Amsterdamse underground kunstscene en is een betrouwbare bron van Nederlandse creatieve bewegingen. Het is de wederzijdse betrokkenheid van gezamenlijke projecten die het een ideale plek maken die het het karakter van een kunstenaarskolonie geeft.