Geschiedenis van het Vondelpark

Veel steden over de hele wereld transformeren braakliggend terrein in prachtige groene ruimtes. Ze brengen daarmee plezier en activiteit voor jong en oud.

Het Vondelpark in Amsterdam is niets nieuws voor de inwoners. Het bestaat al sinds 1865 en sindsdien is het park heel populair. Het stond in eerste instantie bekend als Nieuw Park en ligt heel dicht tegen het stadscentrum.

 

Nooit een saai moment in het Amsterdamse Vondelpark

 

Vandaag de dag is het Vondelpark het grootste park van Amsterdam en een van de bekendste van Nederland. Het is geliefd bij alle Amsterdammers en bezoekers van de stad. Lekker zitten op het gras onder een grote boom en kijken naar mensen die plezier hebben – wandelen, fietsen, spelletjes spelen met honden, luisteren naar muziek of gewoon genieten van de zon.

Het prachtige park in de gemeente Amsterdam-Zuid heeft een roemruchte geschiedenis toen in het jaar 1864 een groep burgers enkele hectaren grond kocht om het park te creëren. De groep wees vervolgens de architect Jan David Zocher toe om het te ontwerpen. Het eerste standbeeld in het park, dat van schrijver en toneelschrijver Joost van den Vondel, werd in het jaar 1867 onthuld.

Om wat interesse in het park te brengen, werd in het jaar 1873 een muziektent gebouwd. De zoon van J.D. Zochner, Louis Zochner, ontwierp het laatste deel van het park, en tussen 1875 tot 1877 bereikte het park zijn huidige grootte van 47 hectaren.

Fietsen was toegestaan in het park, maar in eerste instantie beschouwd als een beetje een belemmering, maar een park bewaker werd benoemd en tot op de dag zijn fietsers toegestaan.

 

1937 – De rozen- en theetuin brengt meer bezoekers

 

Met inspanningen om het park nog verder te verfraaien, werd in het jaar 1937 in het midden van het park een rozentuin gevestigd. In prachtige tuinen drinkt men graag thee, en in 1937 werd een theesalon geopend. Bekend als het Blauwe Teehuis of Blue Tearoom in het Engels, werd het modernistische gebouw gebouwd, waardoor er nog meer bezoekers kwamen.

 

Het Park verandert van eigenaar

 

De Vereniging tot Aanleg van een Rij- en Wandelpark vond het onderhoud van het park te duur, en in 1953 werd het park geschonken aan de stad Amsterdam, met landschapsarchitect. Egbert Mos renoveert het en maakt het gebruiksvriendelijker en aantrekkelijker.
Om kinderen in het park aan te moedigen, werden speeltuinen gecreëerd. In goede en slechte tijden werd het een plek waar ‘Alles mogelijk is en bijna alles is toegestaan’. Een openluchttheater kwam in de jaren ’80. Het Vondelpark Openluchttheater biedt van juni tot augustus tal van verschillende voorstellingen en deze zijn gratis bij te wonen.

Klassieke en popmuziek, jazz, dans, muziektheater – ze worden allemaal aangeboden in het theater. Het park begon nog meer bezoekers te trekken en in de jaren 1990 elk jaar zag ongeveer 10 miljoen bezoekers komen naar het park. Andere bars, restaurants en standbeelden hebben hun weg gevonden naar het park en het park speelt ook gastheren voor verschillende evenementen. Bijvoorbeeld, elk jaar ook een golftoernooi. Er zijn ook Koningsdag vieringen die gericht zijn op kinderen.

 

Profiteer van het meeste van uw verblijf in Amsterdam

 

Er is geen twijfel dat dit grote, beroemde park, dat vele veranderingen en verbeteringen heeft ondergaan een vaste favoriet van velen is!  Bezoek het als u in Amsterdam bent!

 

 

Hoi! Heeft dit je geholpen? Ben je bereid ons te helpen? Deel dit alsjeblieft op je favoriete social, dank je wel! 🙂