June 13, 2019

De Jordaan, toen en nu

Jordaan Tuinstraat Amsterdam

Af en toe komen reizigers steden tegen die zo interessant zijn dat ze hun verblijf gewoon verlengen. Er is niets nieuws aan Jordaan, een beroemde wijk in Nederland, zoals de bouw van het gebied begon in het jaar 1612 al. Toen stond het bekend als Het Nieuwe Werck.

Een mix van de rijke, gamous en armoede-getroffen

Er waren nogal wat grachten in die dagen maar verschillende waren ingevuld. Het gebied in de 17e eeuw had een toestroom van Spaanse, Portugese, Vlaamse, Joodse en Franse vluchtelingen gezien en het was een arme wijk in die dagen, met open grachten en riolen. Er was een snelle bevolkingsgroei met enorm veel migranten die aan religieuze vervolging in Europa willen ontsnappen en naar het meer liberale Nederland wilden komen. Het stond bekend als een gebied van armoede.

De beroemde kunstenaar, Rembrandt van Rijn en Nederlands schrijver Joost van den Vondel, woonde in de Jordaan. Het beroemde kunstenaarshuis stond aan de Rozengracht en werd begraven in een armmansgraf in de Westerkerk. Ook het huis van Anne Frank, waar ze tijdens de Tweede Wereldoorlog ondergedoken werd, staat aan de Prinsengracht, aan de rand van de Jordaan.

Het gebied heeft een vrij stormachtige geschiedenis met rellen en stakingen, maar vandaag is het een van de beroemdste buurt van Nederland. Het was ooit een volksbastion met een strak gemeenschapsgevoel en een liefde voor wijn en zang. De muziekscene in de buurt was bijzonder levendig in de 20e eeuw, en tot op de dag van vandaag vindt u een flink aantal beelden van populaire muzikanten, waaronder zanger Willy Alberti. Er staat een gedenkplaat van hem op de Westerkerk. Er is ook het populaire Jordaan Festival dat elk jaar wordt gevierd.

De jaren 1960 – Een tijd van positieve verandering in de Jordaan

Het was in de jaren 1960 dat veel van de arbeidersklasse bewoners verhuisde van de stad naar meer betaalbare locaties en de Jordaan begon te veranderen, met nieuwe kunstgaleries, boetieks en restaurants beginnen te ontstaan. Er zijn uitstekende winkels en openluchtmarkten die een feestelijke sfeer naar het gebied brengen.

Vandaag strekt de Jordaan zich uit vanaf Brouwersgracht en gaat verder rond de westkant van de Kanaalring en eindigt bij Leidsegracht. Sommige gebieden zijn meer gericht op- en meer gewild door toeristen. Er zijn ook een flink aantal aantrekkelijke binnenplaatsen met prachtige tuinen en gerestaureerde huizen. Soms zijn deze werven speciaal geopend op zondag en worden er gratis muziekconcerten gehouden die bekend staan als hofjesconcerten.

Er zijn een aantal fascinerende zijstraten die ooit vervallen waren, maar vandaag zijn gevuld met heerlijke schoenen zoals bakkerijen en cafés en u plaatsnemen en gewoon kijken naar de buurt gaan over hun bedrijf. Het is interessant op te merken dat uit het verleden, veel huizen in dit gebied hebben een stenen tablet buiten het huis daterend uit de 16e eeuw en het verstrekken van details over wat het beroep van de familie was.

Moet worden gezien om te geloven

Vandaag de dag is de prachtige Victoriaanse en Oud-Hollandse architectuur te zien in Jordaan, een gebied dat niet te kort is op entertainmentopties. Er zijn trendy cafés, bars, restaurants, galeries en musea en u een maaltijd of bladeren door de prachtige selectie van winkels. Ooit een gebied van problemen en ongeluk, vandaag de Jordaan gebied heeft ondergaan een magische transformatie en vandaag is het vol met creativiteit, entertainment en energie.