Geschiedenis van de Amsterdamse Wallen

Wallen Bulldog - Coffeeshop Amsterdam

De Amsterdamse Wallen staan wereldwijd bekend om zijn vrij unieke, gelegaliseerde benadering van adult entertainment. Cannabiscafés, bordelen en stripclubs zijn nu in overvloed van een tumultueuze, maar fascinerende geschiedenis van legalisering en demonisering van diensten voor volwassenen.

Wat nu bekend staat als de Wallen begon langs de oevers van de Amstel rond de 13e eeuw. Het is gelegen in een gebied dat bekend staat als De Wallen, zogenaamd vanwege de muren gebouwd langs de rivier, die poorten die kunnen worden geopend of gesloten om overstromingen te voorkomen opgenomen. In de moderne tijd de Wallen is meestal land, maar oorspronkelijk het gebied was zeer dicht bij docklands gelegen, waardoor het steeds een populair gebied voor handelaren, zeilers en prostituees. Dit leidde tot de ontwikkeling van zijn reputatie die in sommige staat door de eeuwen heen heeft voortgeduurd.

Prostitutie is in de loop van de geschiedenis van de Wallen op verschillende manieren gelegaliseerd en gecriminaliseerd. Een van de meest historisch opmerkelijke keerpunten vond plaats in de late 16e eeuw in wat bekend staat als de Nederlandse Opstand. De opstand omvatte vele gebeurtenissen verspreid over 80 jaar (en wordt soms bijgevolg aangeduid als de Tachtigjarige Oorlog), maar het resultaat voor de Wallen was dat de zegevierende protestanten prostitutie verboden. Het werk van het geslacht ging verder, maar het dreef wat een stilzwijgend aanvaarde handel ondergronds was.

Napoleon en de Wallen

Prostitutie ging op informele en ondergrondse basis tot Napoleon het gebied in de recente 18de eeuw veroverde. Onder Napoleontische heerschappij werd prostitutie gelegaliseerd, met aanvullende regels. Napoleon was een machtige militaire leider en wilde niet dat prostituees ziekten doorsneed aan zijn soldaten. Er werd een registratiesysteem ingevoerd en er werden verplichte gezondheidscontroles ingevoerd om de verspreiding van ziekten, voornamelijk syfilis, die geen hedendaagse genezing hadden, te helpen voorkomen.

Hoewel de Napoleontische heerschappij van korte duur was, vond pas in 1911 de volgende grote verschuiving in de geschiedenis van de Wallen plaats. Prostitutie bleef legaal, maar bordelen werden verboden, waardoor de handel opnieuw op straat moest worden gehouden. Een ongewoon systeem ontwikkeld dat helpt verklaren waarom de Wallen vandaag beroemd is om zijn prostituees reclame voor hun diensten achter grote glazen ramen. Prostituees mochten hun diensten niet in deuropeningen aanbieden, maar de politie stond hen toe om achter een raam met getrokken gordijnen te staan, glurend door kleine openingen op zoek naar klanten.

Gedurende de rest van de eeuw bleef deze ietwat bizarre praktijk evolueren naarmate de houdingen weer langzaam ontspanden. Vrouwen begonnen meer te laten zien door de gordijnen te verleiden patroons in, tot 2000 toen bordelen werden opnieuw gelegaliseerd. Tot op de dag van vandaag zijn bordelen wettelijk geregistreerd bij de overheid, net als prostituees die kamers in de bordelen verhuren als onafhankelijke aannemers.

De Wallen vandaag

De Wallen Amsterdam

Project 1012 werd gelanceerd in 2007, vernoemd naar de postcode van het gebied. Het doel was om de louche reputatie van het gebied te verbeteren en betrokken gentrificatie projecten die bracht in nieuwe bedrijven, zoals restaurants, cafés en boetieks, en probeerde te verdrijven criminaliteit. Bordelen bestonden nog, maar hun aantal werd aanzienlijk verminderd.

Dit leidde ertoe dat prostituees uit protest in 2015 de straat op gingen tegen het feit dat de overheid zoveel raambordelen sloot. Sommige raambordelen zijn inmiddels heropend en andere zijn gesloten. Er bestaan verschillende initiatieven, zoals My Red Light, die erop gericht zijn prostituees in staat te stellen hun eigen raambordelen te runnen en tegelijkertijd de georganiseerde misdaad buiten de mond te houden.

Vandaag de red light district staat wereldwijd bekend als een van de veiligste plaatsen om legale prostitutie uit te voeren, met regelmatige politiepatrouilles, verplichte registratie en gezondheid check-ups alle helpen om het gebied veilig te houden voor zowel prostituees en patroons gelijk.