October 15, 2019

Wie bombardeerde Amsterdam in de Tweede Wereldoorlog?

Wie bombardeerde Amsterdam

Het simpele antwoord op deze vraag is dat het de Duitse nazi was die een bom liet vallen in Amsterdam. De aanslag die tot de meeste slachtoffers en vernielingen in Nederland heeft geleid, is echter niet nodig in Amsterdam.

Hoe woII Amsterdam beïnvloedde

De Tweede Wereldoorlog trof Amsterdam op een aantal manieren. Toen de Duitse nazi in 1940 bijvoorbeeld Nederland binnenviel, zette dit een reeks gebeurtenissen in gang die het leven voor de Nederlanders ondraaglijk maakten. Om te beginnen was het niet langer haalbaar voor het land om neutraal te blijven in een oorlog die het niet van plan was deel te nemen. Naast het bombarderen van Rotterdam, dat de economie van de stad destabiliseerde, orkestreerden de nazi’s ook een systematische vervolging van de joden die in het land woonden. Dit leidde tot de systematische gevangenneming en deportatie van Joden naar de beruchte concentratiekampen waar velen van hen stierven.

 

Hoewel de beroemdste aanslag in Nederland het bombardement op Rotterdam moet zijn, is het de moeite waard op te merken dat ook andere steden zoals Amsterdam zwaar geleden hebben in de handen van de nazi-troepen. Bijvoorbeeld, Amsterdam was een van de steden die RAF-aanvallen doorstaan in 1944. De aanslagen waren vooral gericht op specifieke en strategische structuren zoals het bureau van de burgerlijke stand in Amsterdam en een spoorwegknooppunt in Utrecht.

Volgens verschillende rapporten die de omvang van de schade die Nederlandse steden hebben geleden, werden Amsterdam en de meeste steden in Nederland gebombardeerd om de indringers een strategisch in plaats van tactisch voordeel te geven. Als zodanig, de luchtaanvallen die gericht zijn op de meeste van de steden gericht op strategische infrastructuren zoals cruciale kantoren, bruggen of spoorlijnen te vernietigen. Zo was de luchtaanval in Amsterdam gericht op burgerlijke standen die door nazi’s werden gebruikt om de deportatie van Joden vast te houden en te regelen.

Conclusie

In vergelijking met kleinere steden is het aannemelijk om te zeggen dat Amsterdam grotendeels gespaard is gebleven door de oorlog. Dit komt omdat sommige steden zelfs meerdere keren werden getroffen, waarbij sommige steden zoals Aardenburg bijna volledig werden weggevaagd.