Amsterdam, ook bekend als het Venetië van het Noorden, is niet alleen de dichtstbevolkte stad van Nederland, maar ook het commerciële centrum van Nederland. Amsterdam is al eeuwenlang een cruciaal centrum van de geschiedenis voor Nederland, met zijn talrijke
grachten
met de hele geschiedenis van hoe het werd gebouwd. Net als in de 17e eeuw speelt de stad nog steeds een cruciale rol in de wereldeconomie. Maar hoe is Amsterdam gebouwd?
De vroege geschiedenis 1200-1585
Kortom, Amsterdam werd in de dertiende eeuw opgericht als vissersdorp. Net als veel andere vissersdorpen in Europa was er niets bijzonders aan Amsterdam. Maar aan het einde van de 14e eeuw zorgde de behoefte aan een dam langs de Amstel ervoor dat het kleine dorpje zich onderscheidt van de rest.
In de 14e en 15e eeuw kende de stad Amsterdam een sterke ontwikkeling, dankzij de bouw van de Amstelledamme dam. Veel gebouwen begonnen te ontkiemen rond de stad. Een overgrote meerderheid van deze gebouwen werd gebouwd van hout, waardoor ze kwetsbaar zijn voor sterke wind. Sommige middeleeuwse gebouwen van hout bestaan echter nog steeds, zoals het HoutenHuis en de oude kerken. Deze snelle ontwikkeling maakte de weg vrij voor de Gouden Eeuw. Grotere gebouwen hadden stapels in de grond nodig om te compenseren dat de grond bijna volledig verzadigd was met water.
Stapels bereiken stallen laag in de grond om een drijvende stad te voorkomen?
Terug in de dagen gebruikten ze houten palen om huis te bouwen, de palen bereikt tot ongeveer 15 of 25 meter diep in de grond raken van een meer stabiele laag van zandgrond. Moderne grote gebouwen zijn vaak stevig bevestigd aan de laag keiklei op -60 meter met betonnen palen.
Afgezien van deze noodzakelijke basis in de bouw, kun je niet zeggen dat Amsterdam echt zou drijven zonder.
De Gouden Eeuw 1585-1672
De gouden eeuw van Amsterdam zag de stad floreren door handel, wetenschap en kunst. Zoals verwacht, de bevolking in de stad verdubbeld van ongeveer 30.000 inwoners tot 60.000. De bruisende handel en kunst brachten meer mensen naar de stad, die vooral arbeiders of handelaren waren, die zich in Jordaan vestigden. Hoewel Jordaan was slechts arbeiderswijk in de Gouden Eeuw, is het vandaag de dag de belangrijkste omgeving gekenmerkt door weelde en rijkdom.
De leeftijd van goud en zilver 1672-1795
Het jaar 1672 betekende het einde van de Gouden Eeuw voor Holland. Dit komt omdat het aanvallen van twee fronten (zowel de Franse als het Engels) onder ogen zag. Toch bleef de stad stevig om haar bloeiende handel en kunst te consolideren. Hierdoor bloeide de stad nog meer op om meer verfijnde huizen te bouwen die gekenmerkt worden door goud en zilver. Hoewel er in de 17e eeuw sprake was van een recessie en een daling van de handel en ontwikkeling, bleef Amsterdam vasthouden als handelskrachtpatser in Europa.