Waarom nederland (niet) Holland heet?

Voordat we het eens, of misschien, het oneens, over wat is de echte naam van het land dat zo velen noemen Holland, laten we eens kijken naar de alternatieve naam voor dit land bestaat uit 12 provincies. Is het Nederland of Nederland? U uw vrienden in de lente uitnodigen voor een reis naar Nederland, maar u hen uitnodigen om mee te doen in Nederland? Het zou een beetje vreemd klinken, zoiets als een bezoek aan Den Haag, in plaats van Den Haag. Aan de andere kant zou men kunnen wennen aan te zeggen: “Het Internationaal Gerechtshof is in Den Haag” – kan het niet? Dan, wat dacht je van: “Laten we in het voorjaar naar Nederland gaan.” Nou ja, misschien.

Overigens ligt Den Haag in Zuid-Holland, een van de 12 provincies die deel uitmaken van het land dat Nederland heet. Een van de 12 provincies van Nederland is Noord-Holland. Dit roept de vraag op: Hoe is Nederland Holland gaan heten? Laten we eerst eens naar Nederland kijken.

 

Vanwaar kwam Nederland?

De geschiedenis van Nederland gaat terug tot de dagen voor de eerste eeuw. De laaggelegen landen (nederland) van het land waren van strategisch belang, het verstrekken van bescherming tegen potentiële indringers. Na alle steeds veranderende machtswisselingen tussen verschillende Europese rijken, werd eind jaren 1700 het Koninkrijk der Nederlanden gevormd. Dit Koninkrijk omvatte Nederland, België en Luxemburg. Na verschillende veldslagen, constitutionele veranderingen, en twee Williams, 1848 zag de afwikkeling van de grondwet, sans België en Luxemburg.

 

Wat dacht je van Holland?

Toevallig zijn de twee provincies, Noord- en Zuid-Holland, vernoemd naar de bossen van deze regio’s, zeer dichtbevolkt. U bent waarschijnlijk zeer bekend met de namen van steden en steden in deze regio, zoals Amsterdam, Den Haag, Rotterdam, Delft en Haarlem. Ze liggen allemaal in de westelijke provincies Noord- of Zuid-Holland. Maar bent u wel bekend met de relatief nieuwe stad Lelystad, de hoofdstad van de provincie Flevoland, waar u fietsen of wandelen, genieten van het wilde leven en zelfs een museum op landaanwinning bezoeken? Dan is er nog de veel oudere, doorsijpelde stad Zwolle, de hoofdstad van de provincie Overijssel, beroemd om zijn rijke verleden in de Gilden van Noord-Europa, evenals de stadspoort. Als landschapsfotograaf, heb je in de provincie Drenthe wel eens gehoord van het prachtige Assen? Of de stad Njmegen en Maastricht, die strijden om de oudste Nederlandse stad te zijn (Nijmegen lijkt te hebben gewonnen).

De kans is groot dat de steden en gemeenten van de provincies Oost- en Zuid-Holland nog niet op de radar staan.

Het is dan ook niet verwonderlijk dat het land bekend is komen te staan als Nederland, in plaats van de juiste benaming, Nederland.

 

Dingen rechtzetten

Een deel van de schuld voor het populaire gebruik van de naam, Holland, valt in de schoot van de regering, die verantwoordelijk kan zijn geweest voor het bevorderen van het land met de naam populair gemaakt door Engelstaligen. Maar nu zijn ze klaar om gecorrigeerd te staan, en om de wereld te laten weten dat de officiële naam van het land Nederland zal zijn. De merknaamswijziging vindt plaats op twee evenementen in 2020: het Eurovisie Songfestival en de Olympische Spelen.

Tot die tijd kun je tulpen uit Nederland blijven kopen!