Tijd om naar Maastricht te gaan?

Op bezoek in Maastricht

Van plan voor een dagbezoek aan Maastricht? Het verleden van Maastricht, en de ligging in Europa, lijken op te gaan in een aantrekkelijk pakket dat je meetrekt voor de rit. Laten we maastricht eens bekijken vanuit het perspectief van zijn geschiedenis en geografie.

Geschiedenis van Maastricht

Tijdens het wandelen door Maastricht krijgt men het gevoel dat de stad een enorme inspanning levert om alles wat nieuw en modern is, aan te bieden, terwijl het tegelijkertijd vasthoudt aan zijn verleden.

Romeinse tijd

Laten we ongeveer 1700 jaar teruggaan toen Maastricht een Romeins kamp was. Sommige herinneringen aan die tijd nog steeds, en kan worden bekeken vanuit de ramen van het Derlon Hotel. Om de hoek van het hotel ligt het beroemde Stokstraatkwartier, dat een complete ommekeer heeft gehad van wat het vroeger was. (We zullen niet in details treden over dat!) Het is nu een boutique-stijl winkelgebied. Zelfs als je geen winkelverslaafde bent, zul je de Franse sfeer en oude smalle straatjes van de wijk waarderen, waardoor je dat nostalgische gevoel van het verleden hebt, ondanks de moderne hi-fashion houding van de winkels. Voor Romeinse baden moet je 25 km van Maastricht naar het Thermenmuseum in Heerlen reizen.

Een beetje later

Het religieuze leven in Maastricht begon in de 4e eeuw te groeien met de begrafenis van Sint Servaas. De kerk over zijn graf werd een paar eeuwen later gebouwd, met uitbreidingen toegevoegd tijdens de 11e, 13e en 16e eeuw. Het interieur van deze kerk, Basalica van St Servatius, is een bezoek waard. Er zijn andere iconen van religie in Maastricht, zoals de Dominicanenkerk – ook wel bekend als de Boekenkerk. Net als veel andere kerken in Nederland, is het gebruikt voor andere doeleinden die geen verband houden met religieuze diensten.

Geografie van Maastricht

De positie van Maastricht in Europa heeft verregaande invloed gehad op zijn geschiedenis. Als je naar een kaart kijkt, zie je dat Maastricht op het zuidelijkste puntje van Nederland ligt, net ten oosten van België en ten westen van Duitsland. Vanwege de felbegeerde strategische positie van de stad, heeft het vele belegeringen en veldslagen door de eeuwen heen geleden, waaronder zo recent als de Tweede Wereldoorlog.

De euro werd ook geboren in Maastricht, met de ondertekening van het Verdrag van Maastricht in 1992. Dit luidde de vorming in van de Europese Unie, die nog steeds geschiedenis schrijft. Hobbels en schaafwonden hebben plaatsgevonden langs de weg, en het verhaal is nog niet voorbij.

Terwijl de geschiedenis in de maak is

Het is niet nodig om achterover te leunen en te wachten! Waardeer wat Maastricht vandaag te bieden heeft. Als universiteitsstad heeft het minstens 10 boekhandels, afgezien van de Boekenkerk. Maak een fietstocht om de iconische bekende monumenten echt te zien, evenals de andere attracties op de prachtige smalle wegen die moeilijk met de auto te onderhandelen zijn. Om jezelf te versterken voordat je op weg gaat, kun je genieten van een traditionele vlaai (vlaai) in bakkerij Bisschopsmolen in het Jekerkwartier in Maastricht.