Is Amsterdam een gevaarlijke stad?

veilig een bezoek aan Amsterdam als toerist
Amsterdam is de dichtstbevolkte stad van Nederland, omdat de cultuur, geschiedenis en liberale natuur toeristen en de lokale bevolking in groten getale aantrekken. Men kan zich zorgen maken dat de combinatie van deze tolerante cultuur en grote aantallen van Amsterdam een gevaarlijke stad maken. Hoe waar is dit?

Misdaadcijfers voor Amsterdam

De eerste aanwijzer over de vraag of een stad veilig is, is hoe regelmatig geweldsmisdrijven zoals moord en terrorisme en geweldloze zoals zakkenrollerij gebeuren. Volgens Numbeo heeft Amsterdam een criminaliteitsindex van 32,87, en dat is relatief laag. De stad heeft echter de hoogste criminaliteitscijfers van Nederland.

Het is onwaarschijnlijk dat u in Amsterdam wordt beroofd of beroofd, omdat de gemeente over 5 overvallen per dag meldt. Tieners zijn meestal het slachtoffer van het verliezen van hun telefoons en dergelijke overvallen betrekken weinig-tot-geen geweld. Aanval en gewapende overvallen zijn ook zeldzaam, en wanneer ze zich voordoen, zijn ze geconcentreerd in de zakelijke gebieden van de stad. Toeristen zijn niet gevoelig voor deze misdaden.

Een stad die toeristen trekt is ook een magneet voor zakkenrollers. Ze zijn te vinden in overvloed in Amsterdam, vooral in de zomer, waar er een hausse in het toerisme. Zowel de lokale bevolking als buitenlanders kunnen hun kans op zakkenrollerij verkleinen door alert te blijven op hun omgeving. Zakkenrollers komen meestal in paren; de ene om te fungeren als een afleiding door misschien te vragen om een routebeschrijving en de andere die steelt van je.

Georganiseerde misdaad

De Amsterdamse Wallen staan bekend als onveilig, maar volgens Expatica is dat niet zo voor mensen die rondlopen. Softdrugs en prostitutie zijn legaal in Nederland, maar met beperkingen. In dit district worden deze regels afgetroefd, en dit is wat het onveilig kan maken.

Harddrugs, georganiseerde misdaadgroepen en prostitutie waarbij pooiers worden gebruikt (wat onwettig is ondanks dat prostitutie legaal is) komen veel voor op de Wallen. Het nachtleven is hier gek en meestal illegaal, waardoor ‘s nachts minder veilig om te lopen rond het gebied, maar de politie aanwezig is.

Amsterdam Zuidoost is ook onveilig omdat je er overdag vrij omheen lopen, maar op je hoede moet zijn als het donker wordt.

Verkeersongevallen

Een van de indicatoren van de veiligheid van een stad is hoe de vervoersinfrastructuur is ontworpen om die in voertuigen, fietsen en te voet te beschermen. Amsterdam is een fietsstad met meer dan 800.000 fietsen. Speciale fietspaden nemen de inwoners in de stad weg van het autoverkeer. Men kan hun fiets overal parkeren, zolang het niet beperkt is.

Echter, het aantal ongevallen voor fietsers is relatief hoog op 28% van de verkeersongevallen in de stad. Voetgangers vallen op 27% en als je je fiets niet goed vastbeveiligt, ben je mogelijk slachtoffer van de grootste diefstal van fietsen in Amsterdam.