Amsterdam Region: Amstelveens

Zuid van Amsterdam ligt de gemeente Amstelveen. De ligging aan de oever van de Amstel had invloed op de groei, omdat deze cruciaal was voor de verbinding van Amsterdam met de rest van Nederland.

Vandaag de dag is de stad met 90.000 inwoners een bruisende stad met een breed scala aan uitgaans- en vrijetijdsactiviteiten voor bezoekers – of ze nu daar wonen of een dagtochtje buiten Amsterdam willen maken. De hoofdstad van het land is gemakkelijk te bereiken, zowel met openbaar vervoer als met de auto.

Een dag in het Amsterdamse Bos)

Ondanks de naam en het feit dat het beheerd wordt door de stad Amsterdam, ligt het Amsterdamse bos voornamelijk in Amstelveen. Dit is de reden waarom deze stad de op één na groenste van het land is.

Sommige bezoekers aan het bos genieten van de mogelijkheid om te ontsnappen aan de drukte van de stad en in contact te komen met de natuur. Een wandeling door de omgeving met een picknick is de ideale manier om te ontspannen. Naast de natuurlijke weiden biedt de stad ook andere attracties zoals een botanische tuin, een gecombineerde geitenboerderij/ kinderboerderij en een openluchttheater.

Andere, meer energieke bezoekers van het Amsterdam Bos kunnen genieten van een breed scala aan sport- en vrijetijdsactiviteiten zoals hardlopen, fietsen en joggen. Naast fietsverhuur kunnen ook kajaks, kano’s en waterfietsen worden gehuurd voor een tochtje op de waterwegen.

Nederlandse landbouwtradities

In Amstelveen zijn er een aantal attracties voor bezoekers die het agrarisch erfgoed van Nederland willen leren kennen.

De Clara Maria kaasmakerij en klompenmakerij is gelegen in het idyllische landelijke landschap van Nederland. De oorspronkelijke schuur van deze 160 jaar oude boerderij is omgebouwd tot een zuivelfabriek waar bezoekers het maken van kaas uit de eerste hand kunnen bekijken en vervolgens de zelfgemaakte Goudse kaas kunnen proeven.

De site wordt ook gebruikt als klompenfabriek. Bezoekers kunnen leren hoe deze traditionele klompen zich in de loop van hun 800-jarige geschiedenis hebben ontwikkeld en zien hoe ze op antieke machines worden gemaakt. De aan de boerderij verbonden souvenirwinkel biedt de ideale mogelijkheid om een aantal unieke handgemaakte Nederlandse souvenirs te kopen.

Speelboerderij Elsenhove is een speelboerderij aan de rand van Amstelveen. Hier leert de bezoeker niet alleen waarom het veen van Amstelveen zo bijzonder is, maar kan hij ook een verscheidenheid aan boerderijdieren zien, waaronder zeldzame rassen van huisdieren zoals Noord Hollandse blauwe korhoenders, Hollandse rietkoeien en Hollandse gevlekte geiten.

Voor iets heel anders kunnen bezoekers van Amstelveen ook een bezoek brengen aan de Amsteltuin. Deze gekweekte wijnmakerij heeft 3.000 wijnstokken op haar 1,5 hectare terrein en organiseert workshops en wijnproeverijen. Het terras, gelegen op een rustige locatie, is de perfecte plek om een glas wijn te proeven.

Culturele hoogtepunten van Amstelveen

Het Cobra Museum of Modern Art is gevestigd in het moderne overdekte winkelcentrum Stadshart en is een eerbetoon aan de avant-garde Cobrabeweging van de jaren veertig. Deze wereldwijde beweging benadrukte hoe kunst culturele grenzen kan overschrijden door te vertrouwen op een universele symbolische taal die door iedereen wordt begrepen.

Het Cobra Museum, geopend in 1995 en ontworpen door de Nederlandse architect Wim Quist, is opgericht om gebruik te maken van natuurlijk licht en te dienen als een ideale etalage voor kunstwerken van schilders als Jan Sierhuis en Karel Appel. Naast de permanente tentoonstellingen huisvest het museum het hele jaar door ook een aantal tijdelijke tentoonstellingen van hedendaagse en moderne kunst. Op de binnenplaats van het museum bevindt zich een Japanse Zen-tuin, ontworpen door Shinkichi Tajiri.

Ook in Amstelveen is het Jan van der Togt Museum gevestigd, waar moderne beeldende kunst wordt tentoongesteld, waaronder schilderijen, beeldhouwwerken en glaswerk van Nederlandse en internationale kunstenaars. De oorspronkelijke collectie en de financiering van het gebouw werden mogelijk gemaakt door de vrijgevigheid van de Nederlandse industrieel Jan van der Togt, die zijn eigen privé-collectie toegankelijk wilde maken voor het publiek. Sinds de opening in 1991 hebben de conservatoren van het museum de oorspronkelijke collectie uitgebreid en organiseren ze ook tijdelijke tentoonstellingen.
*** Vertaald met www.DeepL.com/Translator (gratis versie)
***

What are you looking for?

Search or select categories
    AmsterdamYeah sponsors (Become a sponsor too):